Generhvervelse af kørekort efter narkokørsel

Er du blevet taget i trafikken med narko, medicin eller alkohol i blodet og mistet dit kørekort? Så er du i en situation hvor, du i forbindelse med generhvervelse af kørekortet, skal aflægge 6 rene urinprøver i løbet af 6 måneder.

Praktiserende læge vil ikke lave prøverne

Da der intet system er for hvor man kan gå hen og få foretaget de urinprøver som politiet kræver ved generhvervelse af kørekortet efter dom for narkokørsel, er der mange som først ringer til sin egen praktiserende læge eller det lokale misbrugscenter. Men hverken læge eller misbrugscenter vil sjældent udføre urinprøverne, hvorefter borgeren ikke aner hvor- eller hvordan de skal få udført de påkrævede prøver.

Klinik for rusmiddeltestning kan nu udføre urinprøverne

Firmaet Ferle Produkter (som beskæftiger sig med narkotikatestning) har derfor oprettet nogle klinikker hvor borgere kan komme ind og blive testet i overensstemmelse med gældende formalia. Resultaterne af prøverne bliver direkte videreformidlet til politiet. I skrivende stund er der klinikker i København og Odense, men de tilbyder også at køre hjem til borgeren og udføre testningen (mod tillæg). Man kan booke testning her: FERLE® Klinik for Rusmiddeltestning™

Borgeren skal selv betale for de 6 påkrævede urinprøver.

Hvor længe kan narkotika spores i urinen?

Dette spørgsmål er blevet besvaret i adskillige blogindlæg her på siden, men her kommer en opsummering. Det er forskelligt for de forskellige grupper af narkotika, hvor længe de kan spores i urinen. Det er sporingstiden for hash, som der oftest bliver stillet spørgsmål til, og det med god grund. Hash er det mest udbredte rusmiddel, og længden af sporingstiden er lidt mere kompliceret end for mange af de andre typer narkotika. THC som er det aktive stof i hash, ophober sig i kroppens fedtvæv og jo mere der indtages, jo længere tid vil kroppen være om at udsondre det.

Når man skal fastslå sporingstiden for hash, er det altafgørende hvilken test man måler med og hvor høj/lav grænseværdien på denne test ligger. Grænseværdien på en narkotest bestemmer hvor høj koncentration der skal til, for at testen kan reagere positivt. Så hvis grænseværdien på en hash test er f.eks. 50 ng/ml, så skal der minimum være en koncentration af THC i urinprøven på 51 ng/ml for at testen kan reagere positivt. Det betyder så at jo lavere grænseværdien er, jo længere vil sporingstiden være. Standard grænseværdien for THC er på 50 ng/ml.

Man kan dele sporingstiden for hash op i 3 scenarier: enkelt indtag, sporadisk indtag og dagligt indtag.

Nedenstående tabel viser ca. hvor længe hash kan spores på en hash test med 50 ng/ml grænseværdi:

Enkelt indtag: op til ca. 4 døgn.
Sporadisk indtag: op til ca. 10 døgn.
Dagligt indtag: op til ca. 8 uger.

Læs her hvor længe hash kan spores i blod

Sporingstider for øvrige stoffer:

Amfetamin: op til ca. 4 døgn.
Benzodiazepiner: op til ca. 10 døgn (Oxazepam og Diazepam op til 4 uger).
Kokain: op til ca. 3 døgn.
Ecstacy: op til ca. 2 døgn.
Opiater: op til ca. 4 døgn.
Syntetisk THC: op til ca. 2 døgn.

(OBS! Sporingstiderne er vejledende da det er individuelt hvor hurtigt stofferne udsondres).

2 meninger om “Generhvervelse af kørekort efter narkokørsel”

  1. Jeg troede at stoffet var ude af kroppen 5/6 gange efter halveringstiden.
    Men vil det sige at hvis man tager en oxepax så må man ikke kører bil i en måned?
    Er der ingen bagatelgrænse.
    Jeg fik den slags for nogle år siden, men min læge sagde ikke noget. Han sagde jeg måtte tage en om aftenen og kører om morgenen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *