Hash test information

En hash test er en lille plastic plade, eller papir strip, som indeholder et reagens der kan spore indholdsstoffet THC i en urinprøve eller spytprøve. Måden hash testen håndteres på, varierer en smule, alt efter hvilken type test det drejer sig om.

De forskellige typer hash test

Som nævnt ovenfor, findes hash tests som både pladetest (plastic plade med tilhørende pipette) og dip stick (papir strip, som dyppes direkte i urinen).

Plade hash test

Denne hash test, håndteres ved at man suger urin op i den medfølgende pipette, og drypper herefter 3 dråber ned på testpladen.

pipette-hash-test

Der er fordele og ulemper ved denne type hash test, og det er en smagssag hvorvidt man foretrækker den frem for en dip stick test. Nogen mener den er mere hygiejnisk.

Dip stick hash test

En dip stick hash test, håndteres ved at man dypper spidsen direkte ned i urinen, hvorefter testen placeres på en plan overflade.

Hash test dipstick

Nogen mener at det er lidt uhygiejnisk, når man skal placere strippen på en plan overflade efter den har været i kontakt med urinen. Men hvis man er forsigtig og blot placerer den på indpakningen, så kommer der ikke urin andre steder.

Hash test sikkerhed

Hash tests er ligesom alle andre typer af narkotests, screeningsanalyser. Det vil sige at de måler ud fra en given grænseværdi og giver et resultat som enten positiv (påvist) eller negativ (ej påvist). En hash test sporer efter indholdsstoffet THC, og det er det der gør at hash kan spores meget længere end de fleste andre typer af narkotika. Jo mere hash man ryger, jo mere binder THC sig til kroppens fedtvæv, hvilket altså gør udsondringsprocessen længere.

En hash test, er IKKE 100% sikker ej heller juridisk gyldig. Det betyder, at hvis man har et positivt resultat på en hash test og personen f.eks. nægter at have røget hash, så skal man have lavet en konfirmatorisk analyse (GC/MS) som er juridisk gyldig.

Hash sporingstider

Det er dog ikke altid, at hash kan spores i meget lang tid med en hash test. Det skal lige nævnes, at vi i dette indlæg tager udgangspunkt i hash test baseret på urin. Sporingstiden for hash (THC), varierer kraftigt fra person til person, specielt afhængig af hvor ofte der ryges. Der kan være flere måneders forskel på hvor hurtigt to forskellige personer, udsondrer THC i kroppen. Hvis dene ene person, har røget dagligt i en længere periode, vil han/hun kunne være positiv på en standard hash test i op til ca. 8 uger*. En person, som kun har røget én enkelt gang, kan måske kun være positiv på en standard hash test i 1-2 døgn.

Hvad er en grænseværdi (cut-off)?

Når vi skriver standard hash test, så mener vi en hash test som sporer ud fra standard grænseværdien, også kaldet cut-off. Den internationale standard grænseværdi for hash, er fastsat til 50 ng/ml. At en hash test sporer ud fra en given grænseværdi, betyder at der minimum skal den pågældende mængde til, før teste kan blive positiv (hash påvist). I tilfældet med standardgrænseværdien, betyder det altså at der minimum skal være, hvad der svarer til 50 ng/ml af THC i urinprøven. Er der f.eks. kun 40 ng/ml, vil testen vise negativt resultat (hash ej påvist).

Hash tester med forskellige grænseværdier (cut-off)

Der findes hash tester som måler ud fra andre grænseværdier end standardværdien. Jo højere grænseværdien er, jo kortere tid kan man være positiv på testen. Hovedårsagen til at man kan få hash tester med højere grænseværdier, er for at kunne finde ud af om en person har røget for nylig. Hvis vi igen, tager fat i eksemplet med en person som har røget dagligt i en længere periode, så kunne han/hun være positiv på 50 ng/ml i op til 8 uger. I de 8 uger, kan man så ikke finde ud af om personen har haft et nyt indtag af hash med standard testen. Men det kan man ved at anvende en hash test med højere grænseværdi, hvor personen kun kan være positiv i op til ca. 6-9 døgn. Når de 6-9 døgn er gået og personen aflægger en ren hash test på den højere grænseværdi, ja så ved man, at hvis den (test med højere grænseværdi) bliver positiv ugen efter, så er der sket et nyligt indtag.

Køb sikre hash test online

Standard hash test på 50 ng/ml
Hash test med højere grænseværdi
Hash test med 3 forskellige grænseværdier (50, 200 og 300 ng/ml). Giver indikation af hvor høj/lav koncentrationen af THC er.

Mange forældre er begyndt at anvende hash tests på deres børn, for at tjekke om de har et misbrug. Mange mener at det er et voldsomt tillidssvigt, og giver mere “bøvl” end det medfører noget godt. Men faktisk viser erfaringer, at narkotests har en præventiv effekt på mange unge. Når de ved at de kan blive testet, ja så afholder mange unge sig faktisk fra at springe ud i at eksperimentere med hash og andre narkotiske stoffer.

* Sporingstider for hash, vil altid være vejledende, da det er meget individuelt hvor hurtigt indholdsstoffet THC udsondres.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *