Sådan virker en narkotest

Generel information om hvordan en narkotest virker

Urinanalyser for narkotika med såkaldte immunologiske metoder, også kaldet narkotest, er baseret på en reaktion mellem antikroppe og (eventuelle) narkotikapartikler i urinprøven. Findes der narkotikapartikler i urinprøven, ”konkurrerer” de mod konjugatet som er indlejret i narkotesten. De farvede antikroppe vil binde sig til de løse narkotikapartikler, som (eventuelt) findes i urinprøven. Denne proces bevirker at de farvede antikroppe ikke kan binde sig til konjugatet i narkotesten og derfor fremkommer der ingen farvet streg. Findes der derimod ikke narkotikapartikler i prøven, fastgøres de farvede antikroppe i stedet på konjugatet i narkotesten og en farvet streg fremkommer.

På alle narkotest, fremkommer en streg ved ’T’ (teststregen) når prøven er negativ (altså når der ikke findes narkotika i urinprøven). Er prøven derimod positiv, vil der ikke fremkomme en streg ud for ’T’. Så måden hvorpå resultatet bliver vist på en narkotest er faktisk modsat i forhold til en graviditetstest.

Alle såkaldte hurtigtest for narkotika er screeningsanalyser. En screeningsanalyse (narkotest) er ikke 100% sikker, læs her hvorfor og hvad man skal være opmærksom på i forbindelse med krydsreaktion på narkotest. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *